DE TTT EN HET PRAKTIJKEXAMEN

EXAMEN & TTT

bij autorijschool TonTon

Lees meer over de tussentijdse toets en het praktijkexamen
Tussentijdse Toets (TTT)

Met een tussentijdse toets (TTT) kun je tijdens je rijopleiding kijken of je op de goede weg bent om je rijbewijs te halen. Het CBR adviseert jou om de TTT af te leggen als je ongeveer tweederde tot driekwart van jouw rijopleiding achter de rug hebt. Een TTT verloopt als een echt praktijkexamen en je kunt op deze manier al een beetje wennen aan het praktijkexamen. Een examinator van het CBR beoordeelt jouw rijvaardigheid en toetst jou volgens de officiële exameneisen. Jouw instructeur rijdt ook mee tijdens deze rit. Tijdens de TTT komen ook de bijzondere verrichtingen aan bod. Wanneer je deze goed doet kun je hiervoor een vrijstelling krijgen voor dit onderdeel van het praktijkexamen. Alleen jouw rijschool kan een TTT aanvragen en deze bepaalt samen met jou het tijdstip van de toets. Wanneer je hem aflegt dien je een geldig ID-bewijs, jouw theoriecertificaat, de reserveringsbrief en een ingevuld Zelfreflectieformulier mee te nemen. Na afloop krijg je een adviesformulier mee waarop per examenonderdeel door de examinator een advies wordt uitgebracht. Je weet nu precies aan welke onderdelen nog extra aandacht besteed moet worden. Wanneer je het praktijkexamen af gaat leggen dien je dit formulier ook weer mee te nemen. Het is met name belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen en kan het voor de examinator de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

Hoe een Tussentijdse Toets in zijn werk gaat kun je zien in onderstaande video.
Praktijkexamen

Wanneer je alle onderdelen van de rijopleiding voldoende beheerst is het tijd geworden om het examen aan te vragen. Hiervoor zul je mij eerst moeten machtigen via 'mijn CBR'. Ook dient de Gezondheidsverklaring te worden aangevraagd. Deze verklaring bevat tien vragen over jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Daarna gaan we in overleg een datum prikken. Als het moment dan eindelijk is aangebroken gaan we vóór het examen eerst nog even inrijden en daarna gaan we op ons gemak naar het CBR. Geen stress vooraf! Op de CBR-locatie aangekomen wordt je ontvangen door de examinator. Deze legt in het kort even uit hoe het examen er uitziet en wordt er verteld wat er van jou verwacht wordt. Ook wordt jouw legitimatie gecheckt, wordt de Gezondheidsverklaring door jou ter plaatse ondertekend en overhandig je het zelfreflectieformulier. Daarna gaan we naar de lesauto en ondertussen zul je nog even aan een ogentest (een kenteken aflezen op 25 meter afstand) onderworpen worden. Voorafgaande aan de rit kan de examinator jou nog enkele vragen stellen over de techniek of werking van de auto. Daarna begint de examenrit en het is de bedoeling dat je laat zien dat je zelfstandig en besluitvaardig kunt rijden met daarbij de veiligheid hoog in het vaandel. Tijdens deze rit zul je ook twee bijzondere verrichtingen moeten doen en een traject zelfstandig moeten rijden. Dit zelfstandig rijden kan o.a. bestaan uit een clusteropdracht of een traject met behulp van een navigatiesysteem. Uiteindelijk gaan we weer naar het CBR en daar hoor je ook gelijk of je geslaagd bent of niet. De examenrit leg je af in dezelfde auto waarin je altijd hebt gelest.

Wanneer je last hebt van faalangst voor examens kun je ook een zogenaamd Faalangstexamen. Je krijgt dan een examinator die getraind is in het begeleiden van kandidaten met faalangst. Zo is er aan het begin van het examen meer tijd gereserveerd om je een beetje op je gemak te stellen en mocht je tijdens de examenrit de zenuwen even niet meer in bedwang kunnen houden dan heb je de mogelijkheid om een time-out aan te vragen.

Hoe een praktijkexamen en een Faalangsexamen in zijn werk gaan kun je zien in onderstaande video's van het CBR.
Share by: